Scoppio di Vesuvio

 

Over Scoppio di Vesuvio

Scoppio di Vesuvio en haar ontstaan

'Scoppio di Vesuvio' is een opera- en operettegezelschap dat in 2006 werd opgericht door Gidon Saks, internationaal operazanger en zangdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Samen met zijn studenten klassieke zang realiseert hij elk jaar de volledige uitvoering van een meesterwerk uit de operageschiedenis. Een korte biografie van Gidon Saks vindt u verder in dit sponsordossier.

De zangstudenten binnen Scoppio di Vesuvio staan zelf in voor alle werk voor en achter de schermen. Zij gaan zelfstandig op zoek naar medewerkers binnen elk facet van een operaproductie, denk maar aan kostuum- en decorontwerp, belichting, ontwerp en verspreiding van flyers en affiches, perscontacten,, financiering, foyer, orkest, enzovoort. Een productie telt al gauw meer dan zestig medewerkers. Met andere woorden: elke productie is een volledig zelfstandige creatie. Onze producties worden steeds op een andere locatie uitgevoerd. Dit vormt steeds weer een grote uitdaging voor het hele team, een nieuwe locatie betekent immers een grote aanpassing vol onverwachte problemen en kosten.

Door de jaren en producties heen is Scoppio di Vesuvio gegroeid onder de deskundige leiding van een aantal belangrijke namen in de klassieke muziek wereld. Het geloof en de inzet van een aantal musici is tot op vandaag een belangrijke stimulans voor jonge zangers. De zangers van Scoppio di Vesuvio werkten onder andere samen met Guy Penson, Andrew Wise en Jan Vuye. Tijdens deze productie zullen zij werken met Ubaldo Fabbri, een zangcoach die speciaal uit Italië komt overgevlogen om zijn kennis met deze jonge zangers te delen; en met Michel Tilkin, die de muzikale leiding voor zijn rekening neemt. U vindt een beknopte biografie van elk van hen verder in dit sponsordossier.

Voorbije producties

2006 Dido and Aeneas - Henry Purcell

Een creatie naar Dido and Aeneas, een opera van Henry Purcell, onder de muzikale leiding van Guy Penson in een regie van Gidon Saks.

Deze kamer-opera vertelt het verhaal van Aeneas die Troje ontvlucht en naar Carthago trek waar koningin Dido verliefd op hem wordt. Dit zou uiteraard geen opera zijn, als deze liefde niet onmogelijk gemaakt werd door jaloezie. Uiteindelijk leidt het vertrek van Aeneas tot zelfmoord van Dido.

2007 Vleermuis - Johan Strauss

Een creatie gebaseerd op Die Fledermauss van Johann Strauss, onder de muzikale leiding van Guy Penson in een regie van Gidon Saks.

Deze voorstelling werd opgevoerd in de concertzaal van muziekcentrum De Bijloke in Gent en in het concertgebouw van Brugge. De zangers van Scoppio di Vesuvio bewerkten de tweede akte van Strauss Die Fledermauss en het resultaat was een vertaling waarin elke zanger in zijn of haar dialect zong.

Dit verhaal gaat over de zoete wraak van Falke op zijn vriend Eisenstein. Falke moest ooit door een grap van Eisenstein als vleermuis verkleed over straat lopen. Falke neemt revanche op een gemaskerd bal. Scoppio di Vesuvio bracht de tweede akte van deze operette, wat zich voornamelijk afspeelt op het bal.

2008 The Turn of the Screw - Benjamin Britten

Een opera van Benjamin Britten onder de muzikale leiding van Daan Janssens in een regie van Gidon Saks.

Deze productie werd gebracht in een fabriekshal op de site van Dok Noord die voor de gelegenheid werd omgetoverd tot een intieme concertzaal met een zelfgebouwd, rond podium. De grillige sfeer van de dokken was de ideale locatie om het verhaal van de hand van Henry James volledig tot haar recht te laten komen.

The Turn of the Screw gaat over een gouvernante die ontdekt dat de beide weeskinderen die aan haar worden toevertrouwd, gekweld worden door de geesten van haar voorgangster en een kamerdienaar die beiden overleden zijn. Ook zelf wordt ze langzamerhand meegesleurd in de wereld waarin haar beschermelingen leven. Steeds wanhopiger probeert ze zichzelf en de kinderen te bevrijden.2009 The Medium - Gian Carlo Menotti

Een opera over een spiritueel medium, gecomponeerd door Gian Carlo Menotti, onder de muzikale leiding van Andrew Wise in een regie van Gidon Saks.

Voor deze productie trok het Scoppio di Vesuvio-team naar de Vieze Gasten in de volkse wijk De Brugse Poort in Gent.

The Medium vertelt het verhaal van Baba, een bedriegster die haar klanten doet geloven dat ze werkelijk contact heeft met hun overleden dierbaren, en daarin wordt geholpen door Monica en Toby. Op een dag ervaart ze echter een echt contact met een overledene.

2010 l'Incoronazione di Poppea - Claudio Monteverdi

Een eigentijdse bewerking van Monteverdi's LIncoronazione di Poppea onder de muzikale leiding van Andrew Wise en Guy Penson in een regie van de Gidon Saks. s Deze productie werd gezongen in de pas door de Hogeschool Gent aangekocht gebouwen van de Nationale Bank in hartje Gent. Hier werd het grote auditorium omgevormd tot operatheater, deze ruimte werd voor de zangers een ware uitdaging om te zingen.

Deze opera vertelt het verhaal over de krankzinnige keizer Nero die er alles aan doet om de liefde voor zijn minnares Poppea te laten zegevieren.